KATTINFORMATION

Ursprung

Den Sibiriska katten av dess nuvarande typ kommer ursprungligen från Ryssland, men rasens egentliga ursprung vet man inte helt säkert. Många menar att den Sibiriska katten härstammar från ”vanliga” katter som ryska immigranter förde med sig till Sibirien under 1700-talet. För att överleva i det hårda klimatet och förmodligen även på grund av en viss uppblandning med inhemska katter, förändrades rasen på naturlig väg till sitt nuvarande utseende. En lång, tjock och vattenavstötande päls. Det hårda livet formade dem till utmärkta jägare. Katterna utvecklades till en frisk och härdig ras där endast de starkaste kunde klara sig i det bistra klimatet.

Till Sverige kom rasen först år 2000. Det var Vera Brännström och Gunilla Wikström som tog initiativet och importerade 10 Sibirer direkt från Ryssland, 2 hanar och 8 honor. Det är med dessa katter som bas som aveln av den Sibiriska katten startade i Sverige.

Utseende

Katten är medel till stor och är robust och muskulös med en kraftig benstomme och stora runda tassar, medium lång svans. Hanarna kan väga ända upp mot 9-10 kg, medan honorna brukar vara ungefär hälften så stora. Katterna växer också mycket långsamt och de är inte färdigutvecklade förrän de är ca 5 år.

Huvudet på en sibirisk katt skall vara massivt med bred panna och nos och välmarkerade kindben. Det ger intrycket av att vara något rund. Profilen ska ha en svag inbuktning ovanför nosen men dock inget stop. Ögonen ska vara stora och något snedställda och öronen ska vara medelstora, ha runda öronspetsar och placerade med bredd emellan.

Den sibiriska katten hör till den semilånghåriga gruppen och deras päls är tät och får inte ligga tätt intill kroppen. Den ska kännas sträv och något hård vid beröring. Den består dels av tjock underull och dels av långa vattenavstötande täckhår. Pälsen är relativt kort på ryggen och extra lång i kragen, på svansen och på bakbenen, särskilt på vintern. Den Sibiriska katten är också godkänd i alla färgvarianter utom maskad, choklad, lila och amber. En maskad sibir är syskon rasen Neva masquerade som alltid är blåögd och "maskad", dvs ansiktet, öronen, benen och svansen har en mörkare färg. Kroppsfärgen är generellt ljus.

Egenskaper

Det är en mycket intelligent, kärleksfull och tillgiven katt som är mycket fäst vid sin ägare. Den har lätt för att lära och tycker om att lära sig nya saker och behöver aktiveras. Den är otroligt söt och charmerande med stora vänliga ögon, dessutom mycket självständig, stolt och vacker. De Sibiriska katterna har alla sin egen personlighet och karaktär. Den är mycket social, lekfull och livlig katt som älskar barn. Den behöver sällskap och vill alltid vara där man är. Den är en duktig klättrare och hoppare och älskar vatten. Den är väldigt ”hundlik”.

Sibirisk katt och Allergi

Många frågar sig om Sibirisk katt producerar mindre allergener än andra kattraser. Inga vetenskapliga publiceringar finns ännu och den enda pilottest som man vet, har gjorts av " Indoor Biotechnologies". Det finns förstås mycket information att tillgå och många anser att de klarar av just den Sibiriska katten. Man kan givetvis uppsöka ett testhem för att se om man reagerar mot kattrasen, men detta bör då göras under läkarkontroll om man har stark reaktion mot katt. Allergenhalten kan också variera mellan olika katter och kön. Man vet inte heller hur det förhåller sig med halterna av andra kattallergen. Rasen kostar också en hel del pengar, oftast runt 8000-10000 SEK. Men tål man rasen så är den en underbar katt att rekommendera.