Jag heter Heidi och bor med min man och mina barn i Östervåla i nordvästra Uppland i Uppsala län. Vi bor i ett stort hus en liten bit utanför samhället. Skogsbacken där huset ligger heter Klockarbacken och därifrån kommer mitt stamnamn.
Vårat hus

Det var av en slump som jag kom i kontakt med den Sibiriska katten. Jag har aldrig varit någon "kattmänniska" utan har älskat hundar i hela mitt liv. Men nar barnen började fråga efter en hund och tiden inte räcker till en hund, så började vi fundera efter andra alternativ. Massor med djur kom upp på förslag men inget verkade särskilt lockande när det egentligen var en hund vi ville ha. Katt var det faktiskt ingen som tänkte på eftersom mormor till barnen är väldigt allergisk mot katter.

Min man kom till sist på att det måste finnas katter som allergiker kan ha, det finns ju sådana hundar. Jag började leta på Internet och då kom jag i kontakt med den Sibiriska katten för första gången. Jag blev såld direkt! En stor katt som många allergiker klarar av och det stod dessutom att rasen är hundlik, kunde det vara bättre!

Jag började leta efter uppfödare och så tillsist fick jag napp. Eva Berglind i Saltsjö-Boo hade en vacker hane som hon egentligen ville behålla men det fungerade tyvärr inte i kattgruppen. Tre veckor efter att vi varit och hälsat på för första gången var det redan dags för honom att flytta hem till oss. Nervösa var vi, skulle barnens mormor kunna komma och hälsa på oss nu när vi blivit med katt?

Det var i maj 2007 som vår första Sibiriska katt Goliat flyttade hem till oss och efter det har det blivit fem stycken till. Mormors katt allergi är det inga problem med fastän vi har sex katter.

Jag hade inte alls någon tanke på att jag skulle hålla på med avel eller utställning. Men efter att ha varit på min första utställning så blev det flera, många flera. Det var på min första utställning som jag också förstod att jag köpt en väldigt vacker katt som absolut skulle användas i avel och på den vägen är det.

I augusti 2009 så fick jag mitt stamnamn, min egen uppfödning var till en början vilande då jag valde att bli fodervärd till mina 2 första honor. Det var en jätte bra inkörningsport till att tillslut stå på egna ben. År 2012 födes de första katterna i Klockarbackens stamnamn. Jag har uppfödning i liten skala i hemmiljö och mitt mål är att föda upp sunda, friska rastyppiska Sibiriska katter med ett bra temperament. Jag scannar alla mina avelskatter för HCM och testar för Fiv och FeLv.

Våra katter lever tillsammans med oss och blir en del av familjen. Katterna blir vana vid barn, andra katter och ljud som dammsugare och hög musik. Vår stora rastgård blev klar i början på augusti 2010, den är på ca 180 kvm och innehåller både gräsmatta och skog med stenar, lingonris och allt som hör skogen till.

Vi har tillstånd enligt 16§ djurskyddslagen (1988:534) att bedriva kattuppfödning

HEIDI LARSSON

Heidi Larsson